Presidenten till lokstallet i 4/8!

54e9c0247b61406aaefbf5fd90b0a4e9.png

Inom konstprojektet ‘Att pinka revir!’ byggs ett annorlunda, konstnärligt och handikappanpassat utedass för att möjliggöra allas deltagande i olika aktiviteter. Nu har jag det glada nöjet att meddela att Jämtlands president, Ewert Ljusberg kommer att inviga denna tron söndagen den 4e augusti.

Förr i tiden var det brukligt att hänga kungens porträtt inne på hemlighuset. Hade man inte tillgång till ett bättre fotografi kunde det hända att man klippte ur kungaporträttet från en chokladasks lock, ramade in det och satte upp det ovanför utedassets sits.

I Jämtland har vi som bekant en president, en mycket klok och inkluderande sådan. Under sina tal på Storsjöyran brukar han framhålla vikten av att alla är viktiga och att alla ska kunna delta och umgås tillsammans. Nu har Ljusberg tackat ja till att gästa Hammerdal och lokstallet söndag 4e augusti för att högtidligen och hemligen inviga det nya utedasset, eller om man så föredrar; presidenttronen.

Att Jämtlands president kommer och deltar i ‘inpinkandet’ av lokstallet som ett nytt revir för konstskapande och mötesplatser blir ett led i att ge platsen och projektet legitimitet. Ett porträtt av presidenten hängs naturligtvis ovan tronen.

Under dagen kommer det även att bjudas in till prova-på-smide. Det ska smidas pinnar till ett enkelt gränsstaket för lokstallet. Smeden Anders Ödmark kommer till lokstallet och vi tänder en eller ett par ässjor och arbetar tillsammans några timmar.

Mer information om programmet kommer att dyka upp i denna bloggpost i slutet av juli.

Väl mött den 4e augusti! /ÅMH

Planer för augusti - september, juli = semester

Häcken är på plats längs norra gränsen och nu blir det till att pinka revir både bokstavligen och bildligt!

Nu jobbar jag för fullt några spurtdagar innan jag tar semester några veckor här i juli. Schemat för augusti-septembers händelser i projektet kommer att uppdateras, jag ser att tryckfelsnisse varit framme. Dessutom har några saker klarnat/ändrats. Det här känns som ett ytterst levande konstprojekt där varje tillfälle med möten med gäster vid lokstallet ger nya ingångar.

För dagen arbetar jag för fullt med att försöka ordna transport för en manskapsbod som ska få landa några år på lokstallets tomt som en liten kursbod och ett uthus att krypa in i vid plötsligt hällregn/åska/hård vind. Det visade sig att det krävs bygglov oavsett om det gäller en friggebod/Attefallshus eller om huset står på hjul eftersom lokstallets tomt räknas till ‘industrifastighet’ och inte privatbostad. Så en bygglovsansökan står också långt upp på att-göra-listan.

Skriver bara en kort post idag för att hinna jobba färdigt innan det ska bli lite semester någon vecka nu i juli. Men augusti och september blir intensiva vid lokstallet - det lovar jag! Framför allt hoppas jag att så många som möjligt kommer att komma förbi på lördagseftermiddagarna (oftast kl 12-15) och torsdagkvällarna (oftast kl 18-21) och skapa sig varsin egen kopp, en tillhörighetskopp.

Mer om det i nästa inlägg! /ÅMH

Långväga gäster och vävd gräns

IMGP0889.JPG

Varje dag jag är på plats och arbetar med gränsen och tomten kommer det intresserade gäster, det är så roligt! I lördags hade jag gäster både från Nora och Örnsköldsvik som hört talas om lokstallet via Twitter och Östersundsposten. Många av gästerna har med sig något eller bidrar på olika sätt till konstprojektet. Rickard Olsson till exempel tog fantastiskt fina fotografier som jag får använda till information om LOKSTALLET fire and heART, bilden ovan är en av dessa. En annan vänlig person har kört upp från Östersund med nio stora vackra spröjsade fönster som kommer att bli del av uthuset som ska byggas i sommar.

Det tog lång tid och ganska mycket vånda att få pilhäcken på plats, mestadels på grund av regn, hårda vindar och åska som turades om att härja på. Det var oändligt mycket knott och myggor att kämpa mot. Men till slut är nu hela pilhäcken satt i jorden, flätad och vattnad. Jag har en deal med Strömsunds fastighetsbolag SHB att jag får ta vatten under sommaren från rosa husen och kommer att få betala en symbolisk summa för det till hösten.

Tillstånd för utedass är kontrollerat och behövs inte, det kändes smidigt från kommunens sida. Däremot visade det sig att det krävs bygglov för uthuset trots att det kommer hålla sig inom gränsen för friggebod/Attefallshus. Det beror på att fastigheten lokstallet Hammerdal 5:8 inte är en bostadsfastighet utan räknas till industritomt. Så även om grannarna inte har något att invända på ett uthus (jag har frågat dem) så måste det sökas tillstånd formellt hos kommunen. Behöver hitta tid för att skriva ihop den ansökan, men ska ju strax gå på semester.

Detta skrivs precis innan sista tillfället för öppet revir innan jag tar lite semester under juli. I augusti blir det full fart igen med öppethållanden och skaparaktiviteter. Då drar jag bland annat igång projektet kring tillhörighetskoppar som alla som vill höra till lokstallets stammisar ska få göra. En egen kopp att hänga upp på lokstallets vägg att ha till hands när man kommer som gäst för att fika.

/ÅMH

Preliminärt schema:

Hålltider för konstprojektet Att pinka revir!.jpg

Preliminärt schema nedan för hela sommaren! Torsdagstider: 18:00 - 21:00 och lördagar oftast 12:00 till 15:00 (lite beroende på väderläget på lördagar, tidigare/senare vid regn).

Hoppas vi ses! /ÅMH

Pilhäcken på plats och projektet sprids i medierna

Sex buntar pilskott för zon 6-7 som räcker till 30 meter flätad häck står lutade mot lokstallets vägg

Sex buntar pilskott för zon 6-7 som räcker till 30 meter flätad häck står lutade mot lokstallets vägg

Tiden tuffar som vanligt framåt i en väldig fart och konstprojektet med den.

I torsdags hade vi hällregn i Hammerdal och då utetaket ännu inte är på plats fanns inget skydd alls för gäster att krypa in under. Jag såg mig tvungen att ställa in öppethållandet. I går, lördag den 15e juni, hade jag däremot 9 gäster igen och hann arbeta med att klippa hela tomten en gång till för hand med vår privata gräsklippare. Det tog fem timmar och idag har jag rätt rejält med träningsvärk… En robotklippare är nu beställd och den bör levereras till veckan. Det ska bli ett lyft som kommer att frigöra en hel del tid till viktigare arbete.

På sistone har det också varit heta dagar med att hinna bli intervjuad om konstprojektet Att pinka revir, men också om den fantastiska Twitterinsamlingen för avstyckningssumman. Det har stått om lokstallet i Jämtlands Tidningar, i Östersundsposten och så har jag varit med i P4 Jämtland förmiddag med Anneli och Leif:

Länk till programmet - lyssna från 38:20!

Förra söndagen blev även den norra gränsen bearbetad med jordfräs och pilhäcken har levererats. Nu står den i hinkar och väntar på att bli planterad också det ska hända till veckan på något sätt trots att SMHI varnar för hårt regn och åska.

Mest troligt blir torsdagskväll den 20 inställd igen - på grund av varningen får hårt regn och åska - men på lördag är alla välkomna. Då kör vi oavsett regn tänker jag…

/ÅMH

Fantastiska nyheter!

Jag ska försöka hitta tid att skriva här och uppdatera kring konstprojektet, men det tar tid då arbetet händer i verkligheten, hela tiden, i stunden och jämt.

Fantastiska saker har hänt.

HELA lokstallets avstyckningskostnad har blivit betald av mestadels okända människor som swishade in större och mindre belopp för att täcka summan om 47.075 kronor. Detta hände förra helgen när Att pinka revir! egentligen skull invigas. Detta gjorde att starten blev lite förskjuten och jag hann sedan inte riktigt med mig att bjuda in här till första tillfället och invigningen av konstprojektet. Nåväl, jag började i alla fall i torsdagskvälls med att klippa gräs vid gränsen och att påbörja montage av ett tillfälligt vindskydd.

Jag skriver inte mer än så här och nu, idag kör jag tillfälle nummer två med start om mindre än en timme. Då ska det klippas gräs, arbetas med norra gränsen och jordfräsas ett streck där pilhäcken ska planteras i nästa vecka.

Allt gott! /ÅMH

https://www.facebook.com/events/2437042896347792/?notif_t=plan_reminder&notif_id=1559980737334746

Lokis i solnedgång med penseer.jpg

Tjuvstart!

Det kan ju inte hjälpas att en blir tokglad och bara vill komma igång...!

Konstprojektet Att pinka revir! börjar officiellt den första juni, men jag har redan hunnit tjuvstarta projektet genom att vistas på lokstallstomten, börjat räfsa och röja, köpt snitselband, fått fatt i en vedspis för kokkaffe (!), börjat drömma om allt som ska hända på tomten i sommar och börjat klura på det handikappanpassade konstdasset som ska byggas. Ja, ni hör ju; idéerna trängs i huvudet!

Alla som bor i Hammerdal kommer på olika sätt att bli berörda/indragna/få syn på ett nytt ‘revir’ i byn som ni ska bli välkomnade till på olika sätt. Detta kommer att bli SÅ bra!

Jag återkommer med datum för olika händelser man kan delta i så fort jag har dem! /ÅMH

20190510_175255.jpg

Projektbeskrivning - kort

Det avgränsade nya konstprojektet 'Att pinka revir' fokuserar på hur en inflyttad kvinnlig konstnär utan lokala rötter kan ta plats på en ny ort och skapa en konstnärlig mötesplats där invånarna känner sig välkomna 'som hemma' men gästar projektet med respekt. Hur kan en inta en plats där det inte ens som kvinna går att kissa?

Genom ett antal konsthappenings och workshops pinka ett nödvändigt revir kring det blivande publika konstcentrat LOKSTALLET fire and heART i Hammerdal tillsammans med inbjudna gäster och bybor.

Reviret skapas bildligt, bokstavligt, konstnärligt, faktiskt, byagemensamt och bestående. /ÅMH

Projektbeskrivning - lång

ATT PINKA REVIR!

Det avgränsade nya konstprojektet 'Att pinka revir' fokuserar på hur en inflyttad kvinnlig konstnär utan lokala rötter kan ta plats på en ny ort och skapa en konstnärlig mötesplats där invånarna känner sig välkomna 'som hemma' men gästar projektet med respekt. Hur kan en inta en plats, skapa tillsammans, där det inte ens går att uträtta sina mest akuta behov?

Genom ett antal konsthappenings och workshops pinka ett nödvändigt revir kring det blivande publika konstcentrat 'LOKSTALLET fire and heART' i Hammerdal tillsammans med inbjudna gäster, bybor och tillrest allmänhet.

Reviret skapas bildligt, bokstavligt, konstnärligt, faktiskt, byagemensamt och bestående.

BAKGRUND

Undertecknad arbetar på olika sätt sedan en handfull år med ett större projekt kring att skapa ett öppet konstskaparcentrum i byn Hammerdal i ett vackert gammalt och förfallande lokstall. Den större satsningen kallad 'LOKSTALLET fire and heART' går något långsammare framåt än planerat på grund av personliga omständigheter, men tar små steg år för år.

Det är viktigt att påpeka att detta lilla projekt är ett avgränsat och tydligt konstprojekt i egen rätt, som kommer att drivas på lokstallets tomtyta, men som INTE är tidigare påbörjat eller uttalat.

Däremot kommer detta konstprojekt troligen att främja det större projektet i sin mopsiga framtoning, skapa insikt om platsen som framtida konstnärs- och konstskaparplats. I dagsläget visar många bybor ingen hänsyn till tomten så som privat mark. Under vintern har läget i någon mån förvärrats.

IDÉ/SYFTE/MÅLSÄTTNING

Tanken är att under sommaren 2019 vistas på lokstallets tomtyta - den blivande öppna skulpturparken - och där erbjuda ett flertal konsthappenings och workshops för och tillsammans med allmänheten.

Alla dessa deltagarbaserade workshops ska ha ett gemensamt tema: reviret och tanken på att för att kunna vistas på en plats måste även kvinnor kunna kissa. Ett revir är en plats som på olika sätt pinkas in - och det behöver fungera för alla. Här behövs akut ett enkelt utedass och en förståelse för gräns. En insikt i byn kring tanken med en öppen men respekterad tomtgräns.

Konstprojektet 'Att pinka revir' skapas bildligt, bokstavligt, konstnärligt, faktiskt, byagemensamt och bestående.

Målsättningen är att arbeta konstnärligt kring temat 'revir' och att skapa ett positivt öppet men tydligt konstnärligt revir så att avgränsningarna för vistelse/konstskapande/avsikter för tomten Hammerdal 5:8 blir tydlig för både bybor och förbipasserande.

TIDSPLAN OCH GENOMFÖRANDE

Omgående vid beviljande av denna plan: information och allmän inbjudan i alla kanaler: affischer, FB, radio och andra medier som vill berätta

Slutet av maj: snickeri och installation av Ecoteco utedass (eller bättre handikappanpassat alternativ).

Början av juni: Öppet gästföredrag om pilen som växande skulptur och om reviret som företeelse. Information om projektet. Plantage av avgränsande pilhäck längs norra tomtgränsen och högtidlig invigning av utedasset. (Gärna republikens president om någon om han skulle ha vägarna förbi. Annars får vi nöja oss med att hänga upp hans fotografi på väggen.)

Mitten av juni: en öppen workshop med skyltplantage med tankar och ordspråk om 'Att pinka revir'.

Slutet av juni: ett antal utomhusworkshops där vi skapar varsin klinkersplatta till utedasset i lera (Dessa sinterbränns under juli.)

Joelmarknaden 10-18 augusti: Dags för hela byn att titta förbi och känna in det nya revirets villkor. Antagligen stort behov av människor som behöver låna ett utedass. En workshop på temat revir hålls genom öppen prova-på-workshop i enklaste staketsmide. Utomhusässjan syresätts av cykeltrampande kompis.

Konstens vecka, 30/9 - 6/10: Sammanfattning av konstprojektet genom utställning av reviret på nätet.

Vid brittsommar och intresse från allmänheten: mysigt öppet avslutningsknytkalas på plats inom nya konstreviret! /ÅMH

OBS: Ovanstående projektplan är preliminär och kan komma att ändras något då inte hela den ansökta summan beviljades.